Varlık yönetim şirketiyle anlaşmaya karar verdiysek, cevap bulmamız gereken en önemli soru “varlık yönetim şirketiyle nasıl pazarlık yapmalıyım?” sorusudur. Sizin için 7 önemli madde de Varlık Şirketi ile pazarlık nasıl yapılır sorusunun cevaplarını derledik. Sonuçta çevremizdeki hemen herkesin doğrudan ya da dolaylı olarak kendileriyle ya da onlardan önceki varlık yönetim şirketiyle bir borç ilişkisi olmuş; kiminiz dosyanızı anaparadan biraz fazla ödeyerek kapatabilmişken, kiminiz de dosyanızı icra kapak hesabından kapatmak zorunda kalmışsınızdır.
Varlık şirketleri mal varlığı haricinde yaşınıza, çalışma gücünüze, sağlık durumunuza ve tabiki dosyanın kaç yaşında olduğuna bakar ve ona göre en üstten en alta doğru pazarlık ve anlaşma rakamları belirler.
Ne Kadar Ödersek Borcumuz Kapatılır? Varlık Şirketi Pazarlık Gücü
Çevremizden edindiğimiz birbirinden farklı bilgiler yüzünden de “ne kadar ödersek” dosya borcumuzu kapatabileceğimizi bilmiyoruz. Tam bu noktada, birkaç değerli bilgi, kuvvetle muhtemel size yardımcı olacak.
- Varlık yönetim şirketi için en önemli kriter; adınıza kayıtlı bir eviniz, arsanız, araziniz yani taşınmaz malınız veya aracınız olmasıdır. Eğer bunlar varsa alacaklarını garanti gördükleri için indirime yaklaşmazlar. Nihayetinde bunları icra ile satıp alacaklarını alacaklarını düşünüyorlar. Hele de bu malların üstünde bir haciz yoksa, o zaman burunlarından kıl aldırmazlar.
- Bir diğer önemli kriter de maaşlı çalışıp çalışmadığınızdır. Eğer maaşınız varsa ve üstünde haciz yoksa, o zaman da saldırgan bir tutum sergilerler ve çözüme yanaşmazlar. Bir bakıma haklılar da, sonuçta ayda 500 lira da olsa ve 5 yıl da sürse dosyalarındaki tüm parayı alacaklarını biliyorlar. O yüzden anlaşmayı zorlaştırıyorlar. Peki bu neye neden oluyor; çoğunlukla maaşınıza haciz gelmesin diye sigortasız çalışmak durununda kalıyorsunuz. Kendi kendinize ev, yok, arsa yok, araba yok, maaş da yok, mecbur benimle anlaşmak zorundalar diyorsunuz.
- Arabam, evim yok varlık yönetim şirketleri haciz yapamaz derken bu kez de genç olup olmadığınıza bakıyorlar. Yani eğer çalışma gücünüz varsa nasılsa maaşlı çalışmak zorundasınız diyorlar ve bunu da kendileri açısından bir pazarlık kozu olarak kullanıyorlar.
- Devam edelim; eğer bu dediklerimizin hiç birisi yoksa, yaşınız orta yaş gibiyse dosyayı anaparanın yaklaşık olarak %20 üstüne kapatma şansınız var. Hele de dosyanız eski tarihliyse kesinlikle anaparaya yakın şekilde dosyayı kapatabilirsiniz.
- Pazarlıkta borçlunun yani sizin lehinize olan durumlardan birisi de maalesef kronik hastalık veya yaşamsal tehlike arzeden hastalık durumunun olmasıdır. Eğer böyle bir durum varsa, varlık yönetim şirketi hesaplama yaparken, bunları dikkate alıp dosyayı anaparasına kapatmaya razı hale gelebiliyor.
- Yine sıklıkla merak edilen bir durumdan da bahsedelim; örneğin eviniz var ama hisseli, bu durumda ne olur? Şunu hemen belirtelim; alacaklı açısından en zor durumlardan birisi, hisseli taşınmazı satmaktır. Çünkü kimse kolay kolay hisseli bir evin veya arazinin ihalesine girmez. Bu yüzden, evet bir malınız var, normalde bu sizin varlık şirketiyle anlaşmanız için elinizin zayıf kalmasına neden oluyor, ama bunun hisseli olması da varlık yönetim şirketi açısından sıkıntı yarattığı için dosyada sizinle anlaşma yoluna gidiyorlar.
- Bir de son olarak şunu bilmemizde yarar var; eğer dosyayı kapatmak için çok istekli ve aceleci davranırsak varlık yönetim şirketi bu durumu kendi lehine kullanır ve dosyanızı kendi istediği rakam üzerinden kapatmaya gayret eder. O yüzden istekli olsanız da bunu göstermemeniz önem arzediyor.
Sonuç olarak varlık yönetim şirketi hesaplama yaparken; sırasıyla satılabilecek, haciz konabilecek değerler olup olmadığına, varsa hisseli olup olmadıklarına, hisseli değilse üstlerinde haciz veya ipotek ya da rehin olup olmadığına bakar. Bunun haricinde yaşınıza, çalışma gücünüze, sağlık durumunuza ve tabiki dosyanın kaç yaşında olduğuna bakar ve ona göre en üstten en alta doğru pazarlık ve anlaşma rakamları belirler.