Varlık şirketiyle nasıl anlaşılması gerektiği konusunda ilk söyleyeceğimiz çok dikkatli olmanız gerektiği. Ama önce ilk başa dönelim. Bankalar ihale sonucunda alacaklarını tasfiye edip varlık yönetim şirketine devrettiğinde, borçlular açısından cevap bekleyen ilk soru “varlık şirketine devredilen borç ne olur?” sorusudur. Sözgelimi bize ulaştılar veya biz icra dosyamızın hangi varlık yönetim şirketine devrolduğunu öğrendik ve borcumuzu ödemek için kendilerine ulaştık.
Protokol istemeniz şart yoksa icra dosyasını yeniden açılabilir. Harç masraflarının hesaplanması, kaç dosyadan bahsedildiği, haciz masraflarının haricen tahsil yüzdesi, harcın varlık şirketine mi yoksa icraya mı yatırılacağı çok önemli konulardır.
Varlık şirketi icra dosyasını yenileyerek açar mı?
Görüşmelerin sonucunda bir rakamda uzlaştığımızda kendilerinden “protokol” istememiz gerekir. Bu nokta önemli; zira o protokolü doğru okumazsak epey sıkıntı çekebiliriz. Nedenine gelince; öncelikle biz tek ödeme üzerinden mi anlaştık, yoksa bize taksitli br ödeme planı mı sunuldu? Bunu netleştirmek ve görmek gerekiyor. Ayrıca varlık şirketi bazen protokolde bizim ödeyeceğimiz tutar dışında şöyle yazmış olabilir: “vekalet ücretini de ödemezseniz dosyanız kapatılmayacaktır”. Ama bunu çok küçük punto ile yazabilirler. Haliyle biz de farketmeyiz ve kabul edip ödemeyi yaptıktan sonra işin içinden nasıl çıkacağımızı düşünürüz.
Dosya Başka Nasıl Yeniden Açılır?
Örneğin 3 dosyamızı devralmışlardır ama protokole 2 dosyamız yazılmıştır, bu durum bizim de gözümüzden kaçmış ve ödemeyi de yapmış bulunmuşuzdur. Artık geri dönüşü de yoktur. Dolayısıyla biz bu ödemeyi yaptıktan sonra belki de aynı gün, bizi kalan icra dosyası için yeniden aramaya başlayacaklar.
Protokole Göre Harç Masraflarını Kim Öder?
Yine protokolle ilgili bir başka bilgi de; harç masraflarıdır. Hemen hemen tüm varlık şirketleri icra dosyasının harç masraflarını borçlunun ödeyeceğini belirtir. Bu noktada sıkıntı yok. Sıkıntı nerde çıkıyor biliyor musunuz; biz ödememizi yaptıktan sonra, sıra harç ödemesine geldiğinde, o noktada bizden fazla para almaya çalışırlar.
Araba yada Evde Haciz Yoksa Harç Masrafı Nasıl Hesaplanır?
Bakın, en basit haliyle şöyle söyleyelim; eğer dosyada maaş hacziniz yoksa, evinizin veya aracınızın kaydında haciz yoksa dosyamız “haricen tahsil” edilir ve haricen tahsilde de dosya borcunun %2.27 si oranında ödeme yapılır. Şimdi buraya dikkat; varlık yönetim şirketi bizden dosyanın toplam tutarı üzerinden harç almak ister, oysa takip ilk açıldığındaki tutar ne kadarsa harç o miktar üzerinden ödenir. Düşünün; icra takibi açıldığında borcumuz 10 bin liraydı, şimdi faizlerle 50 bin liraya ulaşmış. Eğer 10 bin üzerinden harç ödersek 227 lira ödeyeceğiz ancak bizden 1.135 lira tahsil etmeye çalışabilir. Yani 5 katı fazlasını.
Varlık Yönetim Şirketi Harcı Kime Yatırılmalı; İcraya mı, Varlık Şirketine mi?
Bu sebepler ile harcımızı kendimiz yatırmalıyız. Sonuç olarak; varlık şirketiyle nasıl anlaşmalısınız sorusunun cevabı; protokolü doğru yapmak, gelen protokolü dikkatlice incelemek, dosyanın haricen tahsil edilmesini sağlamak ve tahsil harcını kendimizin ödemesidir.